W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem.
Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także degustować ponad 20 rodzajów wina.
Program kursu:
1. Trochę dla zmysłów - odkrywanie smaków i aromatów.
a. Rozpoznawanie smaków.
b. Rozpoznawanie zapachów.
c. Podstawy degustacji wina.
2. Wino, Wino, Wino - co to jest? O produkcji i klasyfikacji.
a. Definicje wina.
b. Podstawy produkcji i podziału win.
c. Wstęp do regionów winiarskich.
3. Zabawa czy powaga? Winiarski savoir vivre.
a. O świadomych wyborach.
b. Zwyczaje związane z kulturą wina.
c. Wino w Europie i na świecie.
4. Wino i... jedzenie. Jak łączyć?
a. Teoria łączenia wina z jedzeniem.
b. Nauka poprzez doświadczenie - degustacje różnych potraw.
c. Wskazówki i pomysły.
5. Degustacje - przez cały kurs - w sumie 20 różnych win!
a. Zaprezentowanie szerokiego spektrum win.
b. Podstawowe białe i czerwone odmiany winorośli.
c. Najważniejsze i niszowe apelacje i regiony.
Więcej informacji o kursie znajdziesz tutaj!
Źródło: Infromacja prasowa